News

Expert om terrorplanerna: Amatörmässig nivå

19 March 2024

Please note, the article is in Swedish.

 

Västerbottens-Kuriren, 19 March 2024

by TT / Photo credits: Johan Nilsson/TT

Två män har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag. De ska ha försökt komma över skjutvapen, men misslyckats. – Det tyder på en ganska amatörmässig nivå, säger terrorforskaren Magnus Norell.

Planerna tros ha koppling till islamistisk extremism.

Männen planerade att öppna eld mot poliser och andra i eller vid riksdagen i Stockholm. Terrorplanerna ska vara motiverade av den senaste tidens koranbränningar i Sverige.

– Riksdagen är förstås en viktigt plats för svensk demokrati. Islamistiska terrorister föraktar allt som för dem symboliserar det onda västerlandet, säger terrorforskaren Magnus Norell.

– Sverige är en del av Europa och västvärlden, och så här ser det islamistiska terrorhotet ut här.

Koppling till IS

De två gripna männen är, enligt Der Spiegel, afghanska medborgare med koppling till IS Khorasan, som ofta beskrivs som terrorgruppen IS förgrening i Afghanistan.

Kopplingen är svår att bedöma, konstaterar Magnus Norell.

– Syftet med IS lokala grupper är att de utför dåd i regionerna där de är aktiva, säger han.

De två personerna, en 30-åring och en 23-åring, ska enligt den tyska riksåklagarens arresteringsorder ha kartlagt området runt det svenska riksdagshuset, och försökt komma över skjutvapen, något som inte ska ha lyckats.

– Det tyder på en ganska amatörmässig nivå. Det är inte särskilt svårt att få tag på vapen, säger Magnus Norell.

Andra fallet

Ärendet är det andra fallet av misstänkta terrorplaner mot Sverige som uppdagas i Tyskland där motivet sägs vara koranbränningar. I december dömdes två bröder från Syrien för att ha planerat ett bombdåd mot en kyrka i Sverige.

– Tyskland är ett stort land i mitten av Europa som har många aktiva i islamistiska grupper, så det är inte särskilt förvånande att vi ser sådana här misstänkta fall med kopplingar till Tyskland, säger Magnus Norell.

 

The original article is available here: https://www.vk.se/2024-03-19/expert-om-terrorplanerna-amatormassig-niva-1585e