News

Forskaren: terrorhotet har inte påverkats av koranbränningar

26 August 2023

Please note, the article is in Swedish.

 

Frihets Nytt, 26 August 2023

by Viktor Eriksson / Photo credits: Frihetsnytt

 

Det har funnits en ambition bland politikerna att inskränka yttrandefriheten, genom att förbjuda koranbränningar, med hänvisning till terrorhotet. Men den konkreta hotbild som finns har inte ändrats de senaste åren, enligt en terrorismforskare.

Den senaste tiden har det diskuterats flitigt, både i media och bland politiker, om man ska inskränka yttrandefriheten och förbjuda koranbränningar, för att på det sättet blidka de muslimska extremister som framför hot mot Sverige.

För att se till att koranbränningar inte kan genomföras har regeringen varit beredd att ändra ordningslagen, vilket skulle ha utgjort en omfattande inskränkning av demonstrations- och yttrandefriheten.

Men efter att Sverigedemokraterna meddelade att man inte kommer att rösta för en sådan ändring och Kristdemokraternas partiledare, Ebba Buschsagt att man inte kommer stödja sådana inskränkningar i ordningslagen, verkar det som att ingen ändring kommer att ske.

Terrorforskare: Hotbilden har varit densamma under längre tid

Magnus Norell. Skärmavbild: Youtube/ Världen Idag
Magnus Norell. Skärmavbild: Youtube/ Världen Idag

Att ett förbud mot koranbränningar skulle minska terrorhotet verkar inte sannolikt, enligt Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism. Han påtalar att hotnivån från militanta islamister har varit densamma under en längre tid, och har inte påverkats i någon större utsträckning av att koranen har bränts vid ett flertal tillfällen, bortsett från att tonläget har skruvats upp, rapporterar SVT.

Risken för attentat har varit densamma de senaste 20 åren och antalet konkreta hot som har riktats mot Sverige har inte ökat.

– Vi är en del av det västeuropeiska, sekulariserade samhället, och för de här grupperna är det ett hot sig. Sverige har också en förhållandevis stor muslimsk befolkning som de är intresserade av att aktivera på olika sätt, säger Norell till SVT.

Om Sverige skulle göra samma sak som den danska regeringen, som under fredagen meddelade att koranbränningar ska förbjudas, då innebär det inte att den konkreta hotbilden mot Sverige, eller risken för attentat, kommer att minska.

 

The original article is available here: https://frihetsnytt.se/forskaren-terrorhotet-har-inte-paverkats-av-koranbranningar/