News

Polisen: Detta kan vara mål för terrordåd

15 September 2023

Please note, the article is in Swedish.

 

 

Polisen gör sig redo för att stärka säkerheten med anledning av det förhöjda terrorhotet. Det rapporterar SVT.

 

News55, 15 September 2023

by Sarah Carlsson / Photo credits: TT

 

Firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen har pågått hela året men det kulminerar i helgen. På lördag kommer kungen och drottningen bland annat att åka kortege med häst och vagn genom centrala Stockholm. Man räknar med att tusentals människor kommer att samlas på gatorna.

Samtidigt har terrorhotnivån i Sverige höjts från nivå tre till fyra. Personer och platser med symboliskt värde kan vara en potentiell måltavla enligt experter.

– Det är där det synliggörs. Sker en terrorattack där har den dubbelpåverkan på Sverige. Både ett attentat med ett döds- och skadeutfall, men också: ”Titta här, ni klarar inte att skydda era egna symboler”, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan, till SVT.

Var vaksam på omgivningen

Michael Fetz är samordnare för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen och han utesluter inte att firandet kan vara ett potentiellt mål. De som vill delta i festligheterna kan “fortsätta som man brukar” men bör vara vaksamma på omgivningen, uppmanar Fetz.

– Får man en dålig magkänsla ska man kontakta polisen, säger han.

Kungens firande behöver dock inte innebära att hotnivån höjs, menar Magnus Norell, som forskar om terrorism och säkerhetspolitik.

– Kungen är inte nödvändigtvis ett mål i sig. Hade Säpo eller polisen fått uppgifter om att det skulle finnas ett hot skulle man agera.

 

 

The original article is available here: https://news55.se/nyheter/artiklar/polisen-detta-kan-vara-mal-for-terrordad/