News

Polisen om kungafirandet: Kan vara mål för terrordåd

14 September 2023

Please note, the article is in Swedish.

 

SVT Nyether, 14 September 2023

by Wilma Backman / Photo credits: SVT/Fredrik Sandberg/TT

 

Tusentals människor väntas samlas på Stockholms gator på lördag för att fira kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Höjdpunkten på firandet blir en kortege och båtfärd genom staden samt en jubileumskonsert framför slottet.

Nu rustar polisen för att stärka säkerheten med anledning av det förhöjda terrorhotet. Bland annat har man beslutat att övervaka delar av centrala Stockholm med drönare.

I augusti höjdes terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4.

– Vi har gått från att betraktas som ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism, sa Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen då.

Som potentiella måltavlor har experter framhållit platser eller personer som är av symboliskt värde för ett land.

– Det är där det synliggörs. Sker en terrorattack där har den dubbelpåverkan på Sverige. Både ett attentat med ett döds- och skadeutfall, men också: ”Titta här, ni klarar inte att skydda era egna symboler”, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Utesluter inte att firandet kan vara potentiellt mål

Magnus Norell, som forskar om terrorism och säkerhetspolitik, menar dock att just firandet av kungens 50 år på tronen inte behöver betyda en förhöjd hotnivå.

– Kungen är inte nödvändigtvis ett mål i sig. Hade Säpo eller polisen fått uppgifter om att det skulle finnas ett hot skulle man agera.

Michael Fetz, samordnare för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen, utesluter dock inte att helgens firande skulle kunna vara ett potentiellt mål för terrordåd.

– Det skulle det kunna vara. Men vi har en stor poliskommendering under de dagar som firandet pågår. Vi har planerat sedan lång tid tillbaka, säger Michael Fetz.

Polisen uppmanar till vaksamhet

Exakt hur många poliser som kommer att vara i tjänst vill myndigheten av säkerhetsskäl inte uppge, men det rör sig om ett hundratal – både synliga och dolda.

Polisen kommer även att kameraövervaka centrala delar av Stockholm med drönare under lördagen.

Michael Fetz uppmanar allmänheten som vill vara med och fira kungen att fortsätta som man brukar, men att vara vaksam på omgivningen.

– Får man en dålig magkänsla ska man kontakta polisen, säger han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med hovet, som inte vill kommentera säkerhetsfrågan.

 

The original article is available here: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kungen-firar-50-ar-pa-tronen