News

Rapporten sågas av Ibn Rushd

24 May 2021

Please note, the article below is in Swedish. 

Lars Johnsson förlitar sig på rapporten ”Muslimska Brödraskapet i Sverige”, som togs fram på uppdrag av MSB under ledning av terrorforskaren Magnus Norell.

Norra Skåne, 24 May 2021

by Stefan Olofson / Photo credits: Jonas Ekströmer/TT

Det finns andra dokumentationer om Ibn Rushds koppling till Muslimska Brödraskapet, bland annat av av den webbaserade nättidningen ”Ledarsidorna” vars chefredaktör Johan Westerholm i en bok starkt påvisar att Ibn Rushds band till Brödraskapet är fasta och långtgående.

Bluff

Den 29 april i år skriver Ibn Rushd i ett pressmeddelande att ”politiker är offer för terrorforskarnas bluff” med hänvisning till ett reportage i Aftonbladet.

”Alla påståenden om att Ibn Rushd skulle ha kopplingar till Muslimska Brödraskapet, extremism och terrorism har samma källhänvisningar. Bakom dessa påståenden står terrorforskaren Magnus Ranstorp, Aje Carlbom, biträdande professor på Malmö universitet, och Peder Hyllengren, analytiker vid Försvarshögskolan. Som belägg för sina slutsatser har de bland annat använt lösryckta anekdoter, rasistiska uttalanden från enskilda myndighetspersoner och refererat till en forskare som hyllats av Anders Behring Breivik i sitt manifest inför dådet på Utöya. Ändå har dessa individer fått stort inflytande i svensk politik genom sin mediala närvaro.”

Tidningen har försökt nå företrädare för Ibn Rushd för kommentarer, men utan framgång.

Ranstorp

Magnus Ranstorp har uttalat sig i Norra Skåne i tidigare intervjuer om sin forskning och syn på Ibn Rushd. Han menar att politiker bör sluta ge bidrag till förbundet med tanke på förbundets klarlagda koppling till Muslimska Brödraskapet. Han har även kartlagt den salafistiska jihadistmiljön i Sverige.

Det har stormat kring Folkbildningsrådet efter avslöjanden om omfattande och systematiskt fusk i nästan alla studieförbund.

– En av de sex medlemsorganisationerna i Ibn Rushd är Eritreanska kulturforum. Mellan 2016-2019 har de bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som huvudgäst och föreläsare nästan varje år till sitt sommarläger Mukeyem på Sjövik folkhögskola. Saudiska imamen As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden då han (vid flertal tillfällen) uppmanat att judar ska dödas, slaktas och utrotas. 2016 uppträdde As Sayegh på Eritreanska sommarlägret som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief, säger Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Vi vet att Folkbildningsrådet inte har koll på de runt 200 lokala föreningar som Ibn Rushd har under sig och samarbetar med.

Granskning

Folkbildningsrådet, som kontrollerar och fördelar statsbidrag till studieförbunden, gjorde i fjor på begäran av Ibn Rushd en demokratigranskning av deras verksamhet. Av granskningen framkommer det att det inte finns belägg för att Ibn Rushd bryter mot demokrativillkoren och att de inte använt statsbidraget felaktigt. För det har Folkbildningsrådet fått utstå hård kritik av statsvetare, forskare och debattörer.

- Ingen annan organisation hade behandlats med sådana silkesvantar om det uppdagats att de anlitat anitsemiter, homofober, salafister och intoleranta islamister, menar Magnus Ranstorp.

Indraget

Förra året beslutade kultur- och fritidsnämnden i Hässleholm på initiativ av SD att dra in bidraget till Ibn Rushd, vilket vann majoritet. Samtidigt drog majoriteten i fullmäktige in samtliga bidrag till studieförbunden i budgeten. Kulturnämnden i Kristianstad har gjort samma sak.

Socialnämnden i Göteborg har också dragit in bidraget till förbundet.

Region Skåne bidrar med 660 000 kronor till Ibn Rushd i Skåne i år.

Studieförbundet Ibn Rushd har sedan 2005 tagit emot statsbidrag som sammanlagt överstiger en kvarts miljard kronor. Bara i år uppgår organisationens statsanslag till 27 miljoner kronor. Utöver dessa tillkommer bidrag från flera regioner och kommuner.

The original article is available here: https://nsk.stage.ew.skd.infomaker.io/2021/05/24/rapporten-sagas-av-ibn-rushd/