News

Ruotsalais­perhe muutti reittiään terrori­uhan takia – ”Onhan tämä pelottavaa”

18 August 2023

Please note, the article is in Finnish.

Terrorin uhkatason nosto puhuttaa Ruotsissa. Perhe pohti huvipuistoreissun perumista, mutta päätti lopulta vain muuttaa reittisuunnitelmia.

 

 

Helsingin Sanomat, 18 August 2023

by Jussi Sippola HS / Photo credits: Magnus Laupa

LASTEN kiljunta kuuluu kauas.

He kiljuvat onneksi ilosta, sillä Gröna Lundin huvipuiston laitteet kieppuvat perjantaina tavalliseen tapaan.

Väkeä on kuitenkin tavallista vähemmän.

”En ole koskaan nähnyt täällä näin vähän väkeä”, sanoo Hedda Pettersson, joka on tullut huvipuistoon perheensä kanssa.

Tukholmassa Djurgårdenin saarella sijaitseva Gröna Lund ilmoitti torstaina tiukentavansa puiston turvatoimia terroriuhan takia. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi ruumiintarkastuksien lisäämistä.

Myös HS:n toimittajalle ja kuvaajalle tehtiin Gröna Lundin portilla ruumiintarkastus, minkä lisäksi reppujen sisältö tarkistettiin.

Gröna Lundin porteilla asiakkaille tehtiin ruumiintarkastukset.

Gröna Lundin porteilla asiakkaille tehtiin ruumiintarkastukset. 

Torstaina Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoi nostavansa terrorismin uhkatason tasolle neljä viisiportaisella asteikolla. Uhkana ovat etenkin islamistiset terroristit.

Pettersson kertoo, että he pohtivat huivipuistoreissun perumista turvallisuustilanteen takia. Lapsille oli kuitenkin luvattu, joten täällä sitä ollaan.

”Muutimme kyllä reittisuunnitelmia. Halusimme välttää vilkasta Tukholman ydinkeskustaa ja T-Centralenia, joten tulimme Slussenin kautta ja otimme lautan. Toki sielläkin oli paljon väkeä, mutta T-Centralenissa on vielä enemmän”, Pettersson kertoo.

Muuten perhe pyrkii elämään normaalia elämää.

”Onhan tämä tietysti pelottavaa, mutta eihän tässä oikein muuta voi tehdä kuin jatkaa elämää.”

Hedda Petersson oli Gröna Lundissa äitinsä Ammis Isaacsonin ja poikansa kanssa.

Hedda Petersson oli Gröna Lundissa äitinsä Ammis Isaacsonin ja poikansa kanssa. 

Lapset leikkivät Gröna Lundissa 18. elokuuta.

Lapset leikkivät Gröna Lundissa 18. elokuuta. 

RUOTSIN hallituksen ja viranomaisten viesti torstaina oli ristiriitainen: eläkää normaalisti, mutta olkaa varuillanne, koska terroristit voivat iskeä Ruotsiin.

Esimerkiksi ruotsalainen terrorismitutkija Magnus Norell arvosteli myöhään torstaina päätöstä terroritason nostosta. Miten ihmeessä voisi elää normaalisti, jos yhtäkkiä on entistä vaarallisempaa, hän kysyi TV4:n haastattelussa.

”Siihen ei oikein annettu vastausta”, Norell sanoi.

Norellin mukaan Säpon olisi pitänyt pitää pää kylmänä eli ruotsiksi ha is i magen.

Myös Hedda Pettersson sanoo, että hallituksen viesti on vaikeasti tulkittava, mutta hän pitää päätöstä kuitenkin hyvänä.

”Britannia oli jo varoittanut Ruotsiin matkustamisesta. Minusta on hyvä yrittää vähentää suurien joukkojen kokoontumisia”, Pettersson sanoo.

Mutta tähän tilanteeseen ei olisi pitänyt edes joutua, huomauttaa vieressä seisova Ammis Isaacson.

”Olisi pitänyt alunperinkin toimia toisin”, hän sanoo.

Eli miten?

”Ettei olisi poltettu niitä Koraaneja.”

Pettersson on samaa mieltä.

”Niiden polttaminen pitäisi kieltää. Se on kiihottamista kansanryhmää vastaan. Se on todella tyhmää ja epäkunnioittavaa.”

Ammis Isaacsonin mukaan koraaninpolttajat asettavat kaikki ruotsalaiset vaaraan.

”Se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Meillä on tietysti sananvapaus, mutta sitä voisi käyttää toisin tavoin”, hän sanoo.

Ruotsin hallitus kertoi perjantaina asettavansa työryhmän pohtimaan järjestyslain muuttamista koraaninpolttotapausten takia.

Gröna Lundissa ei ollut paljon väkeä.

Gröna Lundissa ei ollut paljon väkeä. 

JOS KORAANIN polttaa metsässä, mutta kukaan ei ole katsomassa, onko sillä mitään väliä?

Täällä taas katsojia riittää.

Bussipysäkille on kokoontunut suuri joukko median edustajia, joiden kamerat on suunnattu toiselle bussipysäkille kadun toiselle puolelle.

Siellä seisovat kaksi tuttua mielenosoittajaa, irakilaistaustaiset Salwan Momika ja Salwan Najem, jotka ovat polttaneet kesällä Koraaneja useamman kerran.

Mielenosoittajia on siis kaksi, heidän ympärillään on kymmeniä poliiseja ja kymmeniä median edustajia. Vastamielenosoittajia on paikalla muutama.

Bussipysäkit sijaitsevat Tukholman naapurikunnassa Lidingössä tiellä, joka johtaa Iranin suurlähetystölle. Tien varrella on metsää.

Media seurasi koraaninpolttoa tien varresta Lidingössä lähellä Iranin suurlähetystöä.

Media seurasi koraaninpolttoa tien varresta Lidingössä lähellä Iranin suurlähetystöä. 

Poliisihelikopteri lensi Lidingön yllä.

Poliisihelikopteri lensi Lidingön yllä. 

Salwan Momika sytytti jälleen tuleen Koraanin näköisen kirjan.

Salwan Momika sytytti jälleen tuleen Koraanin näköisen kirjan. 

Mielenosoittajat hyödyntävät koraaniprotesteissaan myös mediaa, joka raportoi tapaukset lähes reaaliajassa ja saa kuvat palavasta pyhästä kirjasta leviämään ympäri maailman. Niin tälläkin kertaa, vaikka pari paikalla olevaa ruotsalaistoimittajaa pohtiikin, kannattaako tapahtumasta edes julkaista mitään.

Juuri koraaninpolttotapaukset ovat vaikuttaneet siihen, että Ruotsiin kohdistuu nyt kohonnut terrori-iskun riski. Tapaukset ovat heikentäneet Ruotsin ja muslimimaiden suhteita.

Salwan Momika sytyttää Koraanin näköisen kirjan tuleen noin kello 13 Ruotsin aikaa. Koraani palaa maassa, kun yhtäkkiä jostain ryntää nainen jauhesammuttimen kanssa. Hän yrittää sammuttaa Koraanin, mutta poliisit ottavat hänet kiinni parissa sekunnissa.

Ilma täyttyy sammuttimen synnyttämästä pölypilvestä, jonka haihduttua Koraani on yhä tulessa.

Mielenosoittajat puhuvat megafoniin arabiaksi ja ruotsiksi, ja noin vartin kuluttua he poistuvat paikalta.

Mielenosoitus on ohi.

RUOTSISSA terroriuhan nostaminen on vaikuttanut jo laajasti.

Ruotsin jalkapallojoukkueen mahdolliset mitalijuhlat on peruttu. Kansalaiset ovat ryhtyneet muuttamaan käyttäytymistään ja viranomaiset tehostamaan turvatoimiaan.

Monet yhteiskunnan toimijat olivat kuitenkin varautuneet jo aikaisemmin, koska viranomaiset ja päättäjät puhuivat turvallisuuden heikentymisestä jo aiemmin kesällä. Esimerkiksi Tukholman metroissa turvatoimia lisättiin jo heinäkuussa.

Gröna Lundissa lapset jatkavat hauskanpitoa. Tänä perjantaina jonot ovat lyhyitä. Se voi johtua joku terroriuhasta tai lomakauden päättymisestä. Epätavallisen vähän väkeä on kuitenkin liikkeellä, vahvistetaan myös puiston turvallisuustiimistä.

Gröna Lundissa oli rauhallista 18. elokuuta.

Gröna Lundissa oli rauhallista 18. elokuuta. 

HOLLANNISTA Ruotsiin matkustanut perhe kertoo nauttivansa Gröna Lundin tunnelmasta. Chantal Poortinga kertoo pitävänsä Tukholmaa yhä hyvin turvallisena kaupunkina.

”Meillä on Hollannissa omat ongelmamme turvallisuuden kanssa. Ei minua pelota. Kyse on ajattelutavasta. Sen näkee, että täällä ihmiset tekevät parhaansa turvallisuuden eteen. Toki kaikkia hulluja ei voi pitää kontrollissa”, sanoo Poortinga, joka on Gröna Lundissa tyttärensä kanssa.

Poortinga kertoo lukeneensa Ruotsin terrorin uhkatason nostamisesta ja Koraanien polttamisesta. Hän kertoo ymmärtävänsä sananvapauden tärkeyden, mutta ei pidä pyhien kirjojen polttamisesta.

Hollannista Ruotsiin matkustanut Chantal Poortinga pitää Tukholmaa turvallisena kaupunkina.

Hollannista Ruotsiin matkustanut Chantal Poortinga pitää Tukholmaa turvallisena kaupunkina. 

Torstaina illalla perhe oli viettänyt aikaa Tukholman kulttuurifestivaaleilla keskustassa, jossa näkyi paljon poliiseja. Poortinga mietti, johtuiko poliisien määrä terroriuhasta.

”Eihän se kovin kiva tunne ole, mutta poliiseja oli siellä jo keskiviikkona, joten ehkä tämä on ihan normaalia.”

 

The original article is available here: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009792531.html