News

Rusko se od Íránu naučilo obcházetsankce. Dva recepty, jak ho zarazit

14 July 2022

Please note, the article below is in Czech.

Seznam Zprávy, 14 July 2022

by Milan Rokos / Photo credits: Seznam Zprávy

Írán Rusku ukázal, že ekonomika může přežívat navzdory tvrdým a cíleným sankcím. Nové a nové balíčky nepomůžou, musí se účinně vymáhat ty stávající. Proto je třeba zapojit banky a auditory, říká politoložka Roberta Bonazziová.

Když Rusko zaútočilo 24. února na Ukrajinu, projevily západní státy překvapivou jednotu a brzy přišly s prvním balíčkem protiruských sankcí. Už na začátku března psal list The Economist o tom, že Spojené státy připravují „matku všech sankcí“, tedy odříznutí Ruska od platebního systému Swift.

Většina ruských bank se skutečně později tohoto tvrdého kroku dočkala, totální kolaps ruské ekonomiky ale stále nepřichází. Navzdory tomu, že země Evropské unie už uvalily sankce na 98 ruských firem a 1158 jednotlivců včetně prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Eurokomisař Didier Reynders navíc v úterý v Praze prozradil, že země EU až dosud zmrazily ruský majetek v hodnotě 13,8 miliardy eur (asi 340 miliard korun).

Zatímco sankce uvalené na Rusko po anexi Krymu označuje dnes většina expertů za bezzubé a za jeden z důvodů pozdější Putinovy agrese na Ukrajině, nynější sankce přišly velmi brzy a jsou nesrovnatelně tvrdší.

Auditoři sice nepomáhají zločinu úmyslně, ne vždy ale mají potřebnou míru odpovědnosti, a když vidí podezřelé transakce, ne vždy po nich jdou, tak jak je třeba.

ROBERTA BONAZZIOVÁ, ITALSKÁ POLITOLOŽKA

Nabízí se tedy otázka, zda jsou dostatečné: „Pravděpodobně ne, když vezmeme v úvahu, že Rusko bylo schopno si vytvořit síť firem, jejichž vlastníci jsou těžko odhalitelní,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy italská politoložka Roberta Bonazziová, šéfka bruselského think tanku Evropská nadace pro demokracii.

Dva recepty, aby sankce fungovaly

Bonazziová poukazuje v této souvislosti na dokument, který v Íránu natočil nezávislý ruský novinář Alexej Pivovarov. Ten se vydal do blízkovýchodní země, která se už léta potýká se sankcemi kvůli svému jadernému programu, s jasným cílem: ukázat, jak se Írán dokáže vyhnout sankcím a jak s nimi žít. A Rusové se z potíží svého spojence zjevně poučili.

„Navzdory sofistikovanému mechanismu sankcí Evropské unie je Írán stále schopný dělat byznys, a to nejenom na černém trhu, ale i s reálnými zeměmi, a posílat svoji ropu například do Číny. Dokázal si také vytvořit síť spojenců uvnitř demokratického světa, na Západě, kteří mu pomáhají s finančními převody. Jsou to skořápkové společnosti, které prakticky volně operují po celé Evropě,“ poukazuje politoložka na mezery při vymáhání sankcí.

 

The original article is available here: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusko-se-od-iranu-naucilo-obchazet-sankce-expertka-rika-jak-ho-zarazit-208807