News

Förhöjda terrorhotet mot Sverige

17 August 2023

 

Please note, the article is in Swedish.

 

 

TV4, 17 August 2023

by Jamshid Jamshidi and Petra Bergman / Photo credits: TV4

Här samlar vi alla nyheter om den förhöjda terrorhotnivån i Sverige – som nu ligger på en fyra på en femgradig skala

Terrorforskaren kritisk: Borde inte ha höjt hotnivån

Magnus Norell efter säpochefens beslut • ”Spelar i händerna på de som vill Sverige illa”

Terrorhotnivån höjdes i dag till den näst högsta.
Magnus Norell, forskare inom området, är kritisk till beslutet – och Säpos uttalande.
– Det här går inte ihop, säger han.

Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen beslutade i dag att höja terrorhotnivån från 3 till 4, från förhöjt till högt hot. Nivån på den femgradiga skalan är den högsta på sju år.

– Vi har gått från att betraktas som ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism globalt, säger Charlotte von Essen.

Beslutet meddelades på en pressträff hos Säpo. Myndigheten uppmanade samtidigt allmänheten att fortsätta leva sina liv som vanligt. Något som terrorforskaren och statsvetaren Magnus Norell ifrågasätter.

– Det är konstigt att man ska leva som vanligt och sen höjer man till fyra. Det är en motstridighet här som inte går att få ihop. Det man säger åt folk är att det blir farligare men samtidigt säger man att lev som vanligt men var försiktiga, hur då? Det får man inga svar på.

Hur ska man som privatperson hantera den här informationen?

– Det går inte att få ihop. Å ena sidan ska vi leva som vanligt men å andra sidan är det väldigt mycket farligare, men du får inte veta något konkret. Så jag kan inte svara på hur folk ska agera, hur ska man göra det? Det finns inget konkret att ta på.

Sågar beslutet: ”Still i båten”

Säkerhetstjänsten uppgav också att det inte är någon enskild händelse som ligger bakom beslutet, utan att anledningen är det försämrade säkerhetsläget. Nyligen uppmanade Al-Qaida till terrorattacker mot Sverige.

– Att ljudnivån ökar, att olika aktörer hojtar högre att Sverige ska attackeras, måste inte innebära att det konkret innebär ett ökat terrorhot, utan det är ljudnivån som går upp, säger Magnus Norell och kallar Säpos uttalanden på pressträffen för ”extremt generella och vaga”.

Terrorforskaren är därför kritisk till att man valde att gå upp ett steg på skalan för attentatshotnivån.

– Det här spelar i händerna på de som vill Sverige illa, det lönar sig att låta mycket och att agera verbalt framförallt – för då händer det saker i Sverige och det här ett ju ett tecken på det. Jag hade önskat att de inte hade höjt utan att de hade suttit still i båten och haft is i magen.

Han menar också att ”man inte har någon nytta alls av den här nivåskalan”.

– En av de viktigaste sakerna som man sa på pressträffen var det den operativa chefen sa. Att ”det här inte påverkar vårt operativa arbete alls utan vi jobbar alltid så här”, och det är precis det som är grejen. Så hela den här hotnivåskalan är ett mycket trubbigt instrument som man faktiskt lika gärna kunde avstå från att använda över huvud taget.

 

The original article is available here: https://www.tv4.se/artikel/4waRBc7mN120m48vXw9Vy5/terrorforskaren-kritisk-borde-inte-ha-hoejt-hotnivan