News

Terrorforskaren sågar hotnivåskalan: ”Funkar inte” | Nyheter

18 August 2023

Please note, the article is in Swedish.

 

Stonyheter , 18 August 2023

by Av Stonyheter

Terrorhotnivån har höjts från en trea till en fyra, vilket betyder att den har gått från förhöjd till hög.

 

Statsvetaren och terrorforskaren Magnus Norell vill släppa skalan helt. Det är alldeles för trubbigt, säger han.

– Terrorhot kan se olika ut. Antingen får man väldigt konkret information om att något kommer att hända. Då kallar man inte till presskonferens, då agerar man bara, säger Magnus Norell och fortsätter:

– Eller, som i fallet här, drar man slutsatsen att “något kan hända” utifrån “ljudnivån har ökat”. Du har inget konkret, sa det flera gånger. Men att ljudnivån ökar betyder inte att hotet nödvändigtvis ökar.

Internationell ilska och hot riktade mot Sverige kan säkert trigga en individ – men vad som helst kan göra när det kommer till islamism, säger Magnus Norell

– Det behöver inte vara en koran som brinner. Som analytiker skulle jag säga att det är dålig analys att göra den kopplingen. Det hela är fel.

Skapar oro

Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo, underströk i SVT:s “Morgonstudion” under fredagen att skalan är strategisk och långsiktig – och inte för att ”varna allmänheten på det sätt som det ibland kan göras och uppfattas”. Skapar

– Jag tycker att man ska fortsätta leva sitt liv som vanligt och lita på att myndigheter och organisationer och säkerhetsansvariga vidtar de relevanta åtgärder som behövs för att vi ska kunna känna oss trygga, sa hon då.

Magnus Norell menar att höjningen inte betyder något annat i praktiken än att den skapar oro.

– Det finns inget att röra vid. Det har blivit farligare – men vi måste leva som vanligt. Det fungerar faktiskt inte så.

“Trycket kan ha ökat”

Beskedet kunde lika gärna ha kommit för 6 eller 12 månader sedan – eller ett halvår från nu, säger Magnus Norell.

– Jag har ingen aning om varför de höjer nu. Tanken var förvisso att visa att man agerar och är på tårna, men det behöver man inte gå ut på en presskonferens och prata om. Låt oss hoppas att de är det ändå.

Norell tycker att skalans svaghet snarare borde skyllas på de beslutsfattare som införde den än på Säkerhetspolisen.

– Då får man något som man måste använda som inte fungerar. Det är fel från början.

DETTA VET VI

• Säpo höjer terrorhotsnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan. Hotet förväntas bestå under en längre tid.

• Den senaste tidens koranbränningar har förvärrat säkerhetsläget – men Säpo-chefen Charlotte von Essen understryker att beslutet inte baserades på en enda incident. Även LVU-kampanjen, där svenska myndigheter anklagades för att ha kidnappat muslimska barn, har bidragit.

• Sverige har gått från att vara ett legitimt mål till ett prioriterat mål.

• Senast nivån var fyra var under några månader 2015 och 2016.

• Allmänheten uppmanas att fortsätta leva livet som vanligt, men uppmärksamma vad myndigheterna lämnar för information, ta del av det och vara källakritisk.

• Under helgen uppmanade al-Qaida till terrorattacker i Sverige. Samtidigt ändrade Storbritanniens utrikesminister sin bedömning av sannolikheten för ett terrordåd på svensk mark, från “sannolikt” till “mycket troligt” och uppdaterade sina reseråd för Sverige.

 

The original article is available here: https://stonyheter.se/terrorforskaren-sagar-hotnivaskalan-funkar-inte-nyheter/